Yeni iletişim teknolojileri; insanlara düşündüklerini, yarattıklarını paylaşma ve fikir beyanında bulunma konusunda olağanüstü bir imkan sağlamaktadır. İster bu iletişim araçlarının kitleler tarafından edinilmesinin kolaylığı olsun ister çift yönlü iletişim olanağı, yeni medyayı geleneksel medya karşısında günden güne daha da güçlü bir konuma getirmektedir. Platformların çokluğu ve mobil iletişim imkanı bizlere istediğimiz şekilde ve istediğimiz zaman iletişim kurma ve bilgi edinme imkanı vermektedir.
Peki eşik bekçilerinin ve kanaat önderlerinin güçlerini geleneksel medyaya göre daha sınırlı tutan, sansürlemenin daha zor olduğu ve hatta imkansız olabildiği, iletinin zaman ve mekan sınırı tanımadan hızla yayıldığı bu yeni medya nedir?
En basit tanımıyla; iç içe geçmiş bilgisayar, internet ve telekomünikasyon teknolojileri sayesinde, mobil ağlar üzerinden yayınlanan içeriklere ulaşabildiğimiz, çift yönlü iletişimin gerçekleştiği kitle iletişim araçlarıdır. Sosyal medya platformlarından bloglara ve haber sitelerine birçok medyumu kapsar. Yani yeni medya araçları hem dergi, televizyon ve gazete işlevi gören hem de kişilere bu araçların izlendiği ortamları sunan yerlerdir.
Yeni medyanın hayatımıza girişiyle her birimiz; artık yalnızca, iletişim sürecindeki alıcı rolünü üstlenmeyi bırakıp birer yayıcı haline de geldik. Aynı zamanda içerik üreticisi/takipçisi olmanın yanı sıra diğer üretici/takipçilerle de sosyalleşme olanağına sahip hale geldik. Yeni medya araçlarının bu özelliği onlara sosyal bir anlam yüklemiştir.
Geleneksel medyada, araçlara sahipliğin kitlenin tümü için olanaksız oluşundan ötürü yalnızca birer hedef olmaktan öteye gidemeyen kitleler, yeni medyayla beraber iletişimin iki yönünde de aktif rol oynar hale geldi.
Yeni medya araçları, çok fazla miktarda enformasyonu aynı anda aktarabilme ve kullanıcının da anında geri bildirimde bulunabilmesini, dijital olma özelliği sayesinde sağlar. Dijitallik, çok fazla sayıda içerik oluşturma, içeriklerdeki verilere çok hızlı bir şekilde ulaşma ve bu verilerin kolayca değiştirilebilmesi gibi faydalar sunar (Lister ve diğerleri, 2009:19). Analog olan içerikten dijital olana geçiş, iletim ve çoğaltımın niteliğini değiştirmiş ve böylece bilginin alışverişinde ve bilgiye ulaşmada devrimsel bir gelişim yaşanmıştır (Akar, 2010a:4).